Zijtak OZ 39 7833 AN Nieuw-Amsterdam
BTW nummer. NL8183.52.474.B01
e-mail: info@duurzame-energiesystemen.nl
Telefoon: 0591 532346
KvK: 04087620

 

 

 

 

Verwarming via een thermodynamische zonne-energiesysteem of c.v.? Rekenvoorbeeld
Verwarmen met Thermodynamische energiesysteem? Ja, dat kan.
zo kunt u uw huis verwarmen zonder gebruik te maken van een CV ketel .
Het klinkt duur, maar is dat ook zo? Dat de energiekosten tegenwoordig al snel goedkoper kunnen uitvallen dan het gebruik van een traditionele cv-installatie (gas), blijkt uit de volgende vergelijking. De stijging van de prijzen voor gas heeft daar alles mee te maken.
Vergelijking energiekosten: verwarming via Thermodynamische zonne-energiesysteem of via cv-installatie (gas)
Het verwarmen van uw woning kan tegenwoordig goedkoper door het gebruik van een thermodynamische zonne-energiesysteem, dan met de traditionele cv-ketel.
Eerst moet duidelijk zijn hoe de kosten van het energieverbruik tussen elektra en gas zich verhouden. Daarvoor bepalen we de prijzen van gas en elektra voor een vaste hoeveelheid warmte. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van het prijspeil 2013 (Consumentenbond).

* Verbrandingsverliezen in c.v.-ketels etc. niet in de beoordeling meegerekend
Dat betekent dat voor 3,6 mega Joule warmte uit gas en bovengenoemde gasprijs de prijs bepaald kan worden door 0,114 te vermenigvuldigen met € 0,68. ( = € 0,077). En daarmee kan het omslagpunt worden uitgerekend.
Bij een warmterendement van 200% (C.O.P 2,0) zijn de energiekosten in dit vergelijk tussen gas en elektra ongeveer gelijk.
Dat betekent dat u met een thermodynamische zonne-energiesysteem die een C.O.P-waarde heeft van meer dan 2,0 zuiniger uw ruimte kunt opwarmen dan met een verwarmingsketel. Dat is prachtig, want met een Thermodynamische zonne-energiesysteem heeft u een warmterendement van gemiddeld 400% (C.O.P 4,0) waarde bij een gemiddelde temperatuur van 10° C
Wat is COP waarde:
Wanneer het thermodynamische zonne-energiesysteem bijvoorbeeld een COP-waarde heeft van 4, dan gebruikt het thermodynamische zonne-energiesysteem 25% aandrijfenergie om 100% nuttige warmte te produceren.
Een COP van 4 betekent dus dat 1 kilowattuur aan stroom 4 kilowattuur aan warmte levert.

 

Voordeel van een thermodynamische zonne-energiesysteem

Voordelen van een thermodynamische zonne-energiesysteem ten opzichte van een normale warmtepomp (lucht of water):

Voordelen van een thermodynamische zonne-energiesysteem ten opzichte van een zonnecollectorsysteem:


Thermodynamisch zonnepaneel

 

Prestaties van het thermodynamisch zonne-energiesysteem

Uit bovenstaande tabel blijkt dat ook al is temperatuur (’s nachts) van het thermische paneel    -7,5° C dan nog is de C.O.P. waarde nog hoger als 2 (ongeveer 2,6)
Zodra de zon zich laat zien wordt het thermische paneel hierdoor verwarmt (kleur van het paneel is zwart) hierdoor loopt ook bij de winterdag de temperatuur van het paneel snel op waardoor de C.O.P. waarde omhoog gaat (bij de winterdag kan met de zon de temperatuur van het paneel gemakkelijk 15 tot 25° C halen)
Thermisch paneel maakt gebruik van de wind/regen en de zon.


                  

       binnenzijde boiler                                                warmtepomp/boiler